SANYO VCC-9800P

       
 

"DOMUS MAXIMUS"

19-re lapot húzott a SANYO az új VCC 9800 speed dóm kamerája megalkotásakor. Mindazokat a szolgáltatásokat, ami a tervezés pillanatában ismertek voltak, beépítették a kamera szerény méretű 6 collos kubatúrájába. Mit vár el a gyakorlott felhasználó nem kevés stabil és mobil alkalmazással a háta mögött, egy ilyen kamerától? Mindenek előtt azt, hogy jól lásson! Mindegy, hogy nappal vagy éjjel, közelre vagy távolra és hogy honnan kapja a fényt, hiszen egy kamera rendszer annyit ér, amennyire a beépített kameramodul képes.

Kamera modul

Ez a modul, pedig hozza mindazt, ami az ¼” méretű CCD-ből csak kifér: két módusú night & day működést, 520 TVL felbontást, 0,4 Lux érzékenységet színesben, 0,02 Lux érzékenységet, pedig fekete/fehér üzemmódban mindenféle fényintegráció nélkül. A jel/zaj viszonya 50 dB-t meghaladja, ami jó hír a digitális rögzítők számára a várható képméret szempontjából, az elmozdulásos életlenség kiküszöbölésére és éjszakai megfigyelésre, pedig 1/10.000 – 0,64 másodpercig állíthatjuk a zársebességet.

Ebben a kategóriában a DSP azaz digitális jelfeldolgozás már alapkövetelmény, így a fehéregyensúly és háttér-kompenzáció beállításai a legigényesebb videotechnikai ínyencek ízlését is kielégítheti, a 16x digitális zoom, tükrözés, a videó mozgásérzékelés, a privát maszkolás lehetősége és az elektronikus átfordulás szinte kötelező felszerelés ebben a prémium kategóriában.

Zoom optika

És mit mondhatunk az optikáról?  A kategóriában a legnagyobb átfogású 36x zoom optika (f = 3,4 - 122mm  F 1,6-4,5) gyors és intelligens autofókusszal, ami forgás közben is éles képet biztosít és nem „tereli el a figyelmét” (fókuszát) a látómezőn áthaladó másik objektum sem!

Képstabilizátor

Mit sem ér az extra optikai zoom rezonáló kocsitetőre vagy szélfútta kandeláberre szerelve! Vibrációkompenzálás nélkül sohasem kapunk éles képet . A felerősítés mikro rezgéseit a megfigyelő fókuszálási hibaként fogja megélni, annál jobban minél inkább szeretné kihasználni a zoomolás szélsőségeit. Bátran mondhatjuk, hogy a Képstabilizátor a szélsőséges zoomolás szükséges tartozéka. (1. ábra)

1. ábra

0,014 º  beállási pontosság

Lehet a kamera akár sziklára erősítve, ha kétszer nem talál vissza ugyanabba a „preset” pozícióba! 1,5o  látószög nem tűr tizedfokos kotyogást, gondoljunk csak egy távoli rendszámtábla leolvasására. Pontos visszaállás csak precíz futóművel lehetséges, nem felesleges tehát a VCC 9800 robotokhoz hasonló 0,014º beállási pontossága. Tartalékokban nincsen hiány, a léptető motorok több mint 400º / sec sebességű keresőmozgást produkálnak két preset pozíció között, míg manuális mozgatásnál 0,1º-120º / sec sebességig gyorsíthatunk. (2. ábra)

programozott preset pozícióból

visszaállítás 0,2 pontosság

visszaállítás 0,014 pontosság

2. ábra

Mozgáskövetés

A manuális és az előre programozott mozgásfajtákon túlmenően a kamera önálló mozgáskövetésre is alkalmas. A beépített képfeldolgozó algoritmus a mozgást felismeri és a látótér legnagyobb mozgó objektumán, igyekszik tartani a forgózsámolyra szerelt kameraegységet.

Telemetria

A kamera távvezérlés szempontjából meglehetősen rugalmas, a folyamatosan bővülő többszörös protokollkészlet, mint pl. SSP, PELCO-C, PELCO-D együttműködési hajlandóságot mutat más gyártók közismert rendszereivel is.  A vezérlés fizikailag sodrott érpáron (RS 485) és a videó koaxiális kábelén keresztül valósulhat meg, a digitális rögzítő vagy a vezérlőpult lehetőségeinek függvényében.

LAN interfész

A SANYO konstruktőrök a VCC 9800 speed dóm kamerát nemcsak analóg de hálózatos felhasználásokra is szánták így az opcionális VA-80LAN (JPEG) vagy VA-82LAN (JPEG/H264) modulokkal és a VA-SW3050 rendszerprogrammal IP kameraként is funkcionálhat.

-5º – 185º  bólintási tartomány

A VCC 9800 speed dóm kamera mechanikus felépítését tekintve moduláris rendszerű. Kétféle süllyesztett-, egyfajta felületszerelt mennyezeti és egyfajta IP66 klímaállóság kültéri kivitelt kínálnak 24-240 VAC táplálással, füstszínű vagy átlátszó burával. A léptetőmotorok vezérelte futómű egyik érdekességét a fokozott beállási pontosságot már említettem, a másik különlegesség a -5º – 185 bólintási tartomány, ami mennyezeti szerelés esetén a mennyezet alatti teljes félteret belátja beleértve a mennyezeti felület egy részét is! (3. ábra)

3. ábra

A kamera szerelése csatlakoztatása egyszerű, szerszámot nem igényel köszönhetően az újszerű kétkaros rögzítő mechanizmusnak, ahol a rögzítő karok kioldása és zárása egyúttal a tápfeszültség biztonságos ki és bekapcsolását is végzi.

Ecsedi Ákos – CAMEO Plus Kft.

 
       
   

 
       
       

Copyright (c) 2011. CAMEO Plus Kft. Minden jog fenntartva.