HDcctv az IP kamerarendszer lehetséges alternatívája

Túl a mézesheteken, hónapokon és éveken felerősödtek akritikus hangok az IP alapú kamerarendszerek alkalmazása kapcsán.  Ennek tudható be, hogy a 2009 évben megalakult a HDcctv Szövetség (HDcctv Alliance) amely a kereskedelmi műsorszórási technológiára épülve szándékozott megvalósítani a HD minőségű, ám tömörítés és késedelemmentes digitális video jeltovábbítást a TCP/IP protokoll igénybevétele nélkül. Először 2009-ben adtam hírt a Detektor Biztonságtechnikai Magazin hasábjain a Szövetség megalakulásáról, azóta az idő bebizonyította e technológia életképességét, a piac fogadóképességét. A Szövetség taglétszáma egyre növekszik és a 2009. év során már ratifikálták a HDcctv mint szakmai specifikáció 1.0 verzióját 720 és 1080pixel felbontású videojelek tömörítés és késletetés nélküli átvitelére koaxiális kábeleken, ez év végére várható a 2.0 verzió bevezetése. Azóta számos gyártó csatlakozott a Szövetséghez és jelent meg e szabvány szerinti építőelemekkel a piacon.

 

A HDcctv technológiát az IP Megapixel technológia alternatívájaként pozícionálták a nagyszámú analóg berendezést és kábelezést üzemeltetők számára, a HD felbontásra való gazdaságos áttérés érdekében.  A szövetség szerint az eladások jelenlegi és jövőbeli alakulása az alábbi diagram szerint várható

     
     

A HDcctv technológiáról

A HDcctv azaz a Nagyfelbontású Zártláncú Televíziózás a kereskedelmi műsorszórás számára kifejlesztett  SMPTE* szabványcsaládra épül. Ennek számunkra legfontosabb eleme az SMPTE-292M - vagy más hivatkozásban HD-SDI – szabvány, amely egy soros digitális interfészt határoz meg (SDI) a nagyfelbontású, (HD) tömörítetlen digitális videojel koaxiális kábelen való továbbítására. Ennek eredményeképpen a kamera és a vevőkészülék csatlakoztatása után a videojel  plug and play késedelem és konfiguráció mentesen megjeleníthető.

A HDcctv technológia remélhetőleg elhozza a CCTV piacra az összes, eddig a Megapixel IP kameráknak tulajdonított előnyt, a hagyományos analóg CCTV eszközök könnyű kezelhetőségével együtt.

A HDcctv két pont közötti rendszer és nem igényel semmilyen járulékos infrastruktúrafejlesztést. Ugyanúgy használhatók a már meglévő CCTV hálózatok ipari fokozatú kábelei, mint az új telepítésű RG/59, RG/6, és RG/11 típusú 75 Ohmos kábelekből kiépített hálózatok. A HDcctv-t úgy tervezték, hogy a kamera és a vevő cseréjével azonnal helyettesíthesse a már meglévő analóg CCTV rendszert, viszont az  720p HDcctv majdnem háromszor, míg az 1080p hatszor akkora felbontást nyújt mint az analóg elődje. Egyúttal az összes HDcctv rendszer progresszív letapogatású, kiküszöbölve ezzel a hagyományos analóg CCTV rendszereknél a váltott soros letapogatásból eredő villódzást és elmosódottságot. A HDcctv-t úgy tervezték, hogy oda-vissza kompatibilis legyen, azaz az első megrendelők később is használni tudják majd az utólag hozzáadott alkalmazásokat.

     
                     
     

A HDcctv előnyeiről

A HDcctv a nagyfelbontás elérésének egyéb alternatív módjaihoz képest számos előnyt kínál a végfelhasználóknak.

 • FullHD élő és rögzített kép
 • Valóságos HDTV élőkép: A HDcctv videojel nincs tömörítve vagy csomagokra osztva a továbbítás előtt, tehát nincsenek látható képi torzítások vagy zavarok.
 • Veszteségmentes képátvitel, közel nulla késleltetés
 • Progresszív képletapogatás: A hagyományos CCTV rendszerekkel szemben elmaradnak a váltott soros letapogatásból eredő hátrányok
 • Plug-an-Play felbontás javulás: A CCTV-ről HDcctv-re történő átmenet csak a video központ és a kamerák cseréjét jelenti a megfelelő típusokra 
 • Ismerős és megbízható felhasználói interfész: A telepítő/felhasználó számára a különbség a HDcctv és a CCTV között csak annyi, hogy a felvétel során a hagyományos  CCTV felbontás értékekhez képest jóval magasabb értékeket (1280 x 720 és/vagy 1920 x 1080) lehet (kell) beállítani. Nincs szükség szemléletváltásra, költséges és időigényes tanfolyamokra.
 • Valósidejű gyorsdóm-vezérlés: a HDcctv tömörítetlen, tehát nincs tömörítésből eredő késleltetés. Ezért egy HDcctv rendszerkezelő nem érzékel késedelmet a joystick parancs és a megfelelő gyorsdóm (PTZ) reakció között.
 • A kompatibilitást világszerte elfogadott szabványok biztosítják
     
                     
     

A HDcctv (Version 1.0) és az IP Mp technológia összehasonlítása

 

HD-CCTV (HD-SDI)

MP IP KAMERA

 

 

 

Átjáró az IP Hálózatokba

DVR & STREAMER DVR

NVR vagy ROUTER

Felvételi immunitás az IP LAN hálózati hibákra

Igen

Rendszerint nem

Átvitel meglévő koax hálózatokon

Igen

Adapter szükséges

Helyi megfigyelés immunitása az IP LAN hálózati hibákra

Igen

Nem

Közel nulla késleltetés

Igen

Nem

Átfogó világméretű Interfész Szabvány

Igen

Nem

Garantált 100% plug-and -play telepítés

Igen

Nem

100% Digitális video

 Tömörítetlen

Tömörített

720p vagy 1080 video jel szolgáltatása

 Tömörítetlen

Tömörített

Full frame rate HDTV szolgáltatása

 Tömörítetlen

Nem

Csatornánkénti üzembe helyezési díj

 Közepesen alacsony

Magas

->2-MP video szolgáltatása

  Tervben

Tömörített

Győződjünk meg a különbségről - videó megtekintése a You Tube-n

 

     
                     
     

A HDcctv fejlesztési irányai

A HDcctv egy nyitott, fejlődő technológia.  A fejlődés irányai a publikált újabb szabvány változatokban fogalmazódnak meg (Függelék) Ezeknek a változásoknak egy része a képminőség fejlesztésének -2 Mpixelnél nagyobb képinformáció tömörítetlen és késedelemmentes továbbítása-, másrészt az infrastruktúra kínálat bővítésére - CATx kábelek üvegszál vagy Power over Cable tápellátási rendszerek fejlesztése- irányában hatnak.  Valamennyi fejlesztés egységes és átfogó valamint lefelé kompatibilis, vagyis a későbbiek során megőrzi a korábbi fejlesztések kompatibilitását.

     
                     
     

A HDcctv építőelemek típusai

1.       Kamerák: Valamennyien eleget tesznek a 720p vagy 1080p FullHD (4:3 vagy 16:9) előírásoknak, HD-SDI /  HDMI / Kompozit kimenetek. Csoportosítás kivitel szerint:

 • Dóm
 • Doboz
 • Cső
 • PTZ

2.       Monitor: HDMI vagy HD-SDI bemenetekkel  ( 4:3 vagy 16:9 )    megjelenítéssel

3.       DVR: HD-SDI bemenetekkel vagy Hibrid verzióban HD-SDI / Analóg bemenetekkel rendelkező HDMI / Analóg / VGA kimenetekkel LAN Interfésszel felszerelt típusok csoportosítás konstrukció szerint

 • PC alapú
 • Stand Alone

4.       Matrix : több bemenetű és kimenetű video központ bármelyik bemenet bármelyik kimenettel tetszés szerint összeköthető

5.      Repeater / Szétosztó / HDMI-SDI átalakító: Az átviteli távolság meghosszabbítására / az impedancia helyes szétosztásra / és a kimeneti szabványok egymásba való átalakítására szolgáló eszközök

     
                     
     

A HDcctv ajánlott alkalmazási területei

Minden olyan új fejlesztésre vagy a régi analóg CCTV cseréjére/bővítésére javasolt a HD-CCTV technológia alkalmazása, ahol előírás a kiváló képminőség nem megengedett a képveszteség, a megjelenítési késleltetés és elvárás az egyszerű telepítés, üzemeltetés és karbantartás. Néhány ezek közül Kaszinók, Ékszerüzletek, Forgalomirányítási Központ, Korlátozott parkolási zónák, Bankok, repülőterek, stb.

     
                     
     

Összegzés

A fentiekben megpróbáltam összefoglalni, az ismerős-ismeretlen déja vu HDcctv  technológia mibenlétét és ismérveit, bízom abban, hogy  írásom felkeltette érdeklődésüket és kiindulópont lehet azok számára akik közelebbről is meg szeretnének ismerkedni ezzel az új technológiával.

     
                     
                     
                     

CAMEO  PLUS | CCTV KEZDŐLAP|  CCTV FULL HD  |  CCTV KAMERA  |  CCTV RÖGZÍTŐ  |  CCTV MONITOR  |  CCTV EGYSÉGEK  |  CÉGÜNK  |  SAJTÓ  |  KAPCSOLAT

                     

Copyright (c) 2011. CAMEO Plus KFT. Minden jog fenntartva.